Vyhledat

 

Ekotoxicita HP 14

5.10.2016 - Kategorie: EU - legislativa
autor: Petr Miller, přečteno: 451x

Zde jsou oba dokumenty, bohužel v angličtině. kdo bude považovat za užitečné vyjádřit svůj názor a či navrhnout jak hlasovat (a upozorňuji, že se jedná o velice závažný dokument pro naše podnikání), pak to, prosím, sdělte na naší mail adresu.  

Návrh Komise zde

Memorandum zde

 

Za přečtení stojí i níže uvedená korespondence s ředitelem odboru odpadů. 

Dobrý den.Vážená paní, vážený pane,
dovoluji si na Vás obrátit ve věci připomínkování návrhu nařízení EK k hodnocení nebezpečné vlastnosti odpadů HP14, který nám byl zaslán k posouzení a ke schválení Komisí. Toto nařízení se promítne do přílohy III směrnice 2008/98/ES o odpadech. Dokument je bohužel zatím dostupný pouze v angličtině.Hlasování o tomto návrhu proběhne v Bruselu na jednání členských zemí a Evropské Komise dne 25.10.2016.Prosím Vás o zaslání Vašich případných připomínek, na základě kterých připravíme za ČR jednotnou pozici a zda hlasovat pro, proti nebo se hlasování zdržet.
Jedná se o technické hodnocení odpadů, při kterém vezměte rovněž v úvahu dopad tohoto nařízení na možnou reklasifikaci dnes "ostatních" odpadů na "nebezpečné", tedy rostoucí produkci nebezpečných odpadů, která by mohla mít dopad na možnosti využívání odpadů ve vztahu k oběhovému hospodářství, zejm. pak těch heterogenních.
Pokud by Komise poslala dodatečné podklady nebo studie, ze kterých vycházela, samozřejmě Vám je obratem dodáme.Připomínky a Vaše technické pohledy nám prosím zasílejte na emailové adresy vojtech.pilnacek@mzp.czpavlina.rypalova@mzp.cz  nejpozději do 17.10.2016.Děkuji Vám za spolupráci a jsem pozdravem
Ing. Jaromír Manhart

ředitel odboru odpadů

Odpověď

Dobrý večer, všem.

Děkuji za žádost o případné připomínky SVDS  a dalších organizací, na základě kterých připraví MŽP za ČR jednotnou pozici a zda hlasovat pro, proti nebo se hlasování zdržet.

Jak hlasovat v této problematice již spolupracujeme s EuRIC, jehož jsme členy a proto se řídíme názorem většiny organizací, sdružených v největší recyklační organizaci v Evropě.

K vaší žádosti, na kterou budeme reagovat v určeném termínu jen poznámku:

Je problém a mnohdy zavádějící, reagovat na text v jazyce, který nebyl přeložen úřední autoritou. Proto je třeba, pro srozumitelnost a jednotné chápání problematiky, doručovat podobné texty v jazyce, který je uznán za úřední jazyk konkrétního státu. Zatím jsme suverénní stát a zatím je ještě úředním jazykem čeština.

Z mé zkušenost dodávám, že to nestačí a je třeba mít k dispozici výrazový slovník, kde jsou frekventované výrazy přeloženy do několika jazyků s cílem dosáhnout jednotného výkladu.

To není nic nového,  na základě mé žádosti byl v roce 1992 vydán MOP podobný slovník z oblasti sociální politiky a to v češtině, angličtině, němčině a francouzštině.   

Přeji příjemný večer

Petr Miller

Předseda SVDS

 

Manhart

 Dobry den, dekuji za reakci. Prosim pekne,kdyz ale pisu,ze jinou verzi nemam,nez v AJ,tak jinou verzi nemam a co mam asi delat. Situace od roku 1992 se ale zmenila,jsme jinde, i kdyz jsme suvereni stat a kdyz jedeme do Bruselu, jednani na pracovnich urovnich,vcetne hlasovacich nejsou z 95% tlumocena do CZ a to vcetne dokumentu,nekdy je slovenstina. Ale zkusim urgovat EK,zda nejsou jazykove mutace. Text je ale tentokrat technicky,jazykove nekomplikovany. Pokud se Vam podari pres euric sehnat jinou verzi,budu rad. Mam to tedy chapat tak,ze se mi nevyjadrite,zacatek mailu od Vas se mi zda pozitivni, konec negativni,ze mam narychlo pripravit technicky slovnik? To asi opravdu nikdo delat nebude.

Dekuji za vysvetleni Jaromir Manhart

 

Odpověď

Dobré poledne, pane řediteli.

Jak jsem psal, již na tom s EuRIC pracujeme a kolem 13. 10., tedy v dostatečném předstihu budu mít stanovisko, včetně dokumentace, podle které navrhneme pozici SVDS. Předpokládám, že budu mít doprovodné dokumenty, které sekretariát EuRIC intenzivně shromažďuje na podporu pozice EuRIC. Z korespondence členů této organizace zaznívá jednotně, že je to „pěkná blbost“. Z toho se dá odvodit již dnes, jakou pozici EuRIC zaujme. Samozřejmě, že to, co obdržím, Vám rád poskytnu.

S tou poznámkou o slovníku, to jsem nemyslel nijak špatně, naopak i v EuRIC se již diskutovalo, že by takový slovník byl užitečný.

Tak pěkný den.

Petr Miller 

Manhart

Dobrý den, děkuji za vysvětlení. OK.Co se týče Euricu, tak vidím, že dělají den před tím workshop s Cewepem, na který se chystám a samozřejmě cítím z témat, které navrhují, že to celé chtějí poslat k ledu nebo komplet přepracovat..Děkuju,
S pozdravem
Ing. Jaromír Manhartředitel odboru odpadů

zpět

 
 

© Web4ce s.r.o. 2015 | Provozováno na CMS E4E | Mapa webu

Vyhledat