Vyhledat

 

Nebezpečná vlastnost HP14 - nařízení

14.6.2017 - Kategorie: EU - legislativa
autor: Petr Miller, přečteno: 370x

Nové nařízeni EU

Ke stejné problematice sdělení sekretariátu EuRIC

S nařízením se můžete seznámit zde

Ke stejné problematice info z EuRIC

Vážení členové odvětví EFR a EUROMETREC,

Sekretariát EuRIC s potěšením sdílí nejnovější informace o tématu HP 14 (ekotoxicita).

 

Nařízení Rady (EU) 2017/997, kterým se mění příloha III směrnice 2008/98 / ES, pokud jde o nebezpečný odpad HP 14 "Ekotoxický", bylo dnes zveřejněno v Úředním věstníku Evropské unie.

 

Nařízení obsahuje ve svých článcích způsob, jak určit nebezpečnou vlastnost HP14 "Ekotoxická" prostřednictvím odkazu na nařízení CLP se zaměřením na chemickou analýzu. Chemická analýza je popsána jako součet koncentrací látek, přítomných v odpadu, které mají harmonizovanou klasifikaci podle ekologických vlastností podle CLP (třídy nebezpečnosti H420, H400, H410, H411, H412 a H413).

V souladu s názorem EuRIC je v bodě odůvodnění 8 nařízení uvedeno, že je možné posoudit ekotoxicitu pomocí biotestu a upřednostnit výsledky biotestu (nad chemickou analýzou).

Bod odůvodnění 8:

"Je-li provedena zkouška pro posouzení odpadu pro nebezpečný odpad HP 14" Ekotoxický ", je vhodné použít příslušné metody stanovené v nařízení Komise (ES) č. 440/2008 (7) nebo jiných mezinárodně uznávaných zkušebních metodách a pokynech. Rozhodnutí 2000/532 / ES stanoví, že pokud byla hodnocena nebezpečná vlastnost odpadu zkouškou a použitím koncentrací nebezpečných látek uvedených v příloze III směrnice 2008/98 / ES, měly by mít výsledky testu přednost. Kromě toho je třeba vzít v úvahu článek 12 nařízení (ES) č. 1272/2008, zejména čl. 12 písm. B) a metodiky jeho uplatňování. Je vhodné, aby Komise podporovala výměnu osvědčených postupů, pokud jde o zkušební metody pro posuzování látek, pokud jde o nebezpečné vlastnosti HP 14 "Ekotoxické" s ohledem na jejich možnou harmonizaci. "

 

Všechny části nařízení zůstaly stejné jako ty, které byly v propuštěné verzi zpřístupněny v březnu 2017. Jediným zaznamenaným rozdílem je zdůrazněná část v bodě odůvodnění 8:

• Přijatá verze: "výsledky testu mají převládat"

• Návrhová verze z března 2017: "mají přednost výsledky testu"

 

Rakousko, Česká republika a Belgie vydaly prohlášení k přijetí výše uvedeného nařízení. Tato prohlášení odrážejí postoj příslušných členských států, ale nemají žádný vliv na platnost nařízení.

Zveřejnění tohoto nařízení prozatím završuje revizní postup (ve kterém je EuRIC mimořádně aktivní). Dalším problémem, který je třeba řešit, je provádění nařízení v praxi, zejména vzhledem k tomu, že bio-testy nejsou harmonizovány. Pozornost bude věnována pokynu k definici a klasifikaci nebezpečného odpadu, který by měl být zveřejněn, což by mohlo poskytnout další objasnění, jak klasifikovat odpad podle HP14.

Nařízení vstoupí v platnost dne 5. července 2018.

Jsme připraveni poskytnout další informace, které byste mohli požadovat v této věci, a uvítáme jakoukoli zpětnou vazbu spojenou s prováděním tohoto nového nařízení na národní úrovni.

S pozdravem,

Sekretariát EuRIC

zpět

 
 

© Web4ce s.r.o. 2015 | Provozováno na CMS E4E | Mapa webu

Vyhledat