Vyhledat

 

Prima plácá nesmysly

- Kategorie: Jak to vidíme my
autor: Administrátor, přečteno: 174x

Prima plácá nesmysly

K reportáži Primy v hlavním zpravodajském bloku dne 28.8.2009

Letní prázdniny pomalu končí, pro media je to okurková sezona v tomto roce zpestřená Toskánskem a předvolebním blátem, které už nikoho nebaví, netáhne a tak proč nevytáhnout pohádky. To se přesně povedlo TV Prima, která ve svém pátečním hlavním zpravodajství "opět trefila do černého." Že uvedená reportáž informovala neobjektivně a spíše působila, že je uplácaná na objednávku, nevadí.
Nakonec, posuďte sami.
Kolega z SVDS mě na reportáž upozornil tímto sdělením:

Dobrý den pane Millere,

obracím se na Vás v záležitosti pátečního odvysílání reportáže televize Prima v hlavních večerních zprávách  z oblasti výkupu kovů.

Je možné, že jste tuto reportáž viděl také, přesto Vám  sděluji její obsah:Moderátor  televize Prima vysvětlil  divákům, že od ledna letošního roku platí nová vyhláška, díky které si ministerstvo slibovalo omezení krádeží kovů.  Tohoto mělo být docíleno tím, že je nově (!!!) zavedena povinnost ověřovat totožnost  „dodavatelů“ dle OP.  Ovšem sběrači vymysleli způsob, jak tuto záležitost obejít, najímají si tzv. „bílé koně“, kteří předkládají svůj OP a celá vyhláška je tedy k ničemu, krást se bude dál.

Reportáž samozřejmě dokreslena záběry na  kanálové vpusti (naskládané v několika řadách na sobě) a měděné kabely (pohozené kdesi u silnice). Z rozhovoru s bezdomovcem vyplynulo, že je možné zpeněžit např. také  měděnou střechu a okapy kostela. Zakončeno symbolickým vhozením textu vyhlášky do kontejneru.

Vzhledem k tomu, že vyhláška 383/01 Sb.   nařizuje ověření  totožnosti osob předávajících odpad  u stanovených druhů odpadů již od r. 2002 ( 170401, 170402 170403, 170404, 170406, 170407, 170411, od 8/2005  dále 170405,  200140, 160117, 160118) a krádežím má být zabráněno nikoliv tímto způsobem, ale tím, že se určité druhy vůbec nesmí vykupovat, ale pouze odebírat zdarma (např. kanálové vpusti, kabely …), je nasnadě, že ze zmiňované vyhlášky bylo správně použito snad jenom datum.Víme, že reportáže podobného druhu nám již v minulosti dost komplikovaly situaci a tato reportáž, v celém svém obsahu zavádějící, ať již vědomě nebo ne, opět přispěla k tomu, že kovošroty

jsou v očích nemalé veřejnosti vnímány jako podivné společnosti, které dávají prostor bezdomovcům a jiným k trestné činnosti.  Z  našeho pohledu by tedy bylo  vhodné zaujmout k těmto reportážím nějaké stanovisko, požadovat uvedení na správnou míru…

Prosím o Váš  názor, jak se případně bránit a snad i konzultaci s ostatními členy Sdružení

- tyto publikované nepravdy poškozují nás všechny.

S pozdravem  ....atd

Protože jsem reportáž neviděl snažil jsem se si jí přehrát z archivu Primy, bohužel, tuto samozřejmou službu Prima nenabízí. nicméně autor se přihlásil sám takto:

Dobrý den, archiv zpráv není v současné době bohužel ke shlédnutí na internetu, ale snad zase bude. Každopádně autorem reportáže jsem byl já, tak se můžete s čímkoliv obrátit na mě.

Děkuji a prima den! LH

Ladislav Hruška
Redaktor domácí redakce / Country News dept. reporter

FTV Prima, spol. s r.o.
Na Žertvách 24/132
180 00 Praha 8
tel: +420 266 700 473
gsm: +420 602 144 836
www.iprima.cz


Je otázkou, jestli může být po takové reportáži prima den s Primou a tak jsem reagoval takto:

 Dobrý večer.

Děkuji za rychlou reakci a lituji, že Prima na „netu“ tuto službu nemá.

Předem říkám, že jsem reportáž neviděl, vrátil jsem se z Itálie včera večer, tedy reaguji dle připojené reakce jednoho z našich členů. Pokud to, co mně napsal je pravda, a já nemám důvod tomu nevěřit, pak Vám musím sdělit, že mylně informujete veřejnost a chci věřit, že to nebylo záměrně. Byl jsem u diskuse o novele zákona o odpadech a myslím, že bylo zásluhou SVDS, že nebyla přijata novela v podobě jak si jí představovala „katastrofická“ poslankyně Konečná a další poslanci či senátoři. Měl jsem také možnost k některým promluvit na jednání příslušného výboru Senátu a s dojetím jsem sledoval jak mnozí mluví a jak málo kdo ví o čem. Ale to je úděl většiny poslanců a senátorů. Bohužel, ta doba, kdy tyto zákonodárné funkce byly spojeny s kvalitou, jsou už minulostí. Mám poslaneckou a ministerskou zkušenost za sebou, takže mohu takto hodnotit.

Vás, pane redaktore, žádám, protože věřím, že chcete informovat objektivně, abychom se setkali a na uvedené téma ztratili hodinku. Nepochybně by to bylo pro Vaši práci přínosem, protože pak by jste informoval veřejnost objektivně a ti, kteří v této oblasti podnikají, by se nemuseli smutně smát. Smutně proto, že media mají v dnešní době neuvěřitelnou možnost jak informovat, ale ti, kterých se takové informace dotýkají a poškozují je, možnost obrany mají spíše jen virtuální.

Přeji příjemný večer a očekávám Vaši souhlasnou odpověď.

 Ovšem nelze čekat a také nemohou čekat všichni ti, kteří v oblasti výkupu druhotných surovin podnikají. A nečekají také ti, kterým z mnoha důvodů forma podnikání v této oblasti vadí a tak, jak je již zaběhlým zvykem, připravují si dopředu půdu. Není tajemstvím, že nový návrh zákona  o odpadech je pod palbou drtivé kritiky ze všech stran. Neříkejme, že je to "slátanina", prostě se nepovedl.  V Seville se za přítomnosti zástupce za ČR projednaly dokumenty, ke kterým se musí ČR vyjádřit a nejedná se o nic jiného než o definování kriterií pro rozhranní kdy  přestává být odpad odpadem pro oblast šrotu, oceli a hliníku. Nejde o nic jiného než o přešlapování okolo "druhotné suroviny", výrazu, který je tak logický a kterého se tak všichni bojí. A jaký to může mít význam např. v připravovaném zákonu o odpadech pro tyto komodity..............???????  Samozřejmě, že zásadní.

Takže se bije a troubí na poplach. Třeba takovou reportáží, kterou uvedla v pátek Prima.

Ale nevěšme hlavu, třeba se prima den s Primou příště povede.

 

Petr Miller
 

[Zpět]

 

zpět

 
 

© Web4ce s.r.o. 2015 | Provozováno na CMS E4E | Mapa webu

Vyhledat