Vyhledat

 

Výkupny druhotných surovin - indikátory krize - Odpady č. 11/2008

- Kategorie: Jak to vidíme my
autor: Administrátor, přečteno: 374x

Výkupny druhotných surovin - indikátory krize - Odpady č. 11/2008

Tahounem ekonomiky je bezesporu export a tady se v poslední době příznivě projevují účinky slábnutí koruny – pro exportéry dobrá zpráva, dostanou za své výrobky více peněz.

Jenomže …….

Dramatický pokles odbytu zejména v automobilovém průmyslu až o 20% a není to jenom tento segment, způsobuje nebývalé ztráty, které vyšší příjmy nemohou zdaleka nahradit.

Takže jediný positivní efekt finanční krize je klesající cena ropy, z čehož máme jistě všichni radost.
Horší nebo velmi špatné je to s ekonomickými výsledky našeho podnikání.

Cena druhotných surovin – všech druhů kovů – dramaticky klesá, hutě jsou předzásobeny, nakupovaly za vysoké ceny a tak se snaží draho prodat, což se v této době nemůže podařit a již začínají „dělat na sklad“. Důsledkem je, že celý řetězec výkupu a zpracování druhotných surovin, zejména kovů, prožívá výrazný útlum, provázený poklesem cen, u některých komodit o více než 50 %.

Tady už nejde o tvorbu zisku, tady jde o přežití. Co to pro výkupny znamená? Minimalizaci všech nákladů, odložení investic do nových technologií, finanční prostředky soustředit na mzdy a odvody a na nejnutnější opravy. Kde to nestačí, tak tam je jedinou cestou snižování zaměstnanosti, zkracování pracovní doby, omezování výdajů do sociálních výdajů a atd.

Jestli k těmto vnějším dopadům na naše podnikání přiřadíme ještě nesmyslné zákonné aktivity poslanců a jejich poněkud omezený pohled na naší činnost, pak být v této době součástí řetězce výkupu a zpracování, navíc subjektem, který je zatížen leasingovými splátkami či půjčkami, které byly nutné na rozvoj, tak lze říci, že podnikat v této oblasti není žádná radost.

A kdy se situace změní? Správná odpověď by nepochybně kandidovala na Nobelovu cenu. Ve výkupnách vidíme, že nejsme ostrovem klidu v moří finanční krize, jak se již stále méně častěji ozývá a víme, že si musíme pomoci sami. K tomu však potřebujeme klid a jistotu trvání našeho podnikání a ne zásahy státních orgánů, které nikam nevedou a v této situaci nám ještě ztěžují život.


V Praze dne 23.10.2008

Petr Miller

člen výboru SVDS

zpět

 
 

© Web4ce s.r.o. 2015 | Provozováno na CMS E4E | Mapa webu

Vyhledat