Vyhledat

 

Cesta ke státnímu dirigismu......

- Kategorie: Jak to vidíme my
autor: Petr Miller, přečteno: 148x , komentářů: 0

Obce, obce, obce.......

Dobrý den,
rád bych se vyjádřil k obcím, které by dle tazatele přicházely v úvahu pro organizaci sběru druhotných surovin.
Sám jsem aktivní v zastupitelstvu jedné obce a neumím si představit, jak by takové "nové" kompetence (nejen) menší obce vůbec zvládly.
- mají dlouhodobě podfinancované rozpočty a nemají peníze ani na údržbu silnic a sotva jsou schopny platit úvěry  na nezbytné věci jako jsou čističky odpadních vod, vodovody, apod.- nemají tedy lidi, resp. kvalifikované lidi, kteří by se druhotnými surovinami profesionálně zabývali a nemají většinou na jejich zaměstnání ani peníze- jak by motivovaly ty obce sběrače, aby jim zadarmo dodávali druhotné suroviny ? Motivací jsou dnes ekonomické
 nástroje a ty fungují.  Že bychom se vrátili do doby státního dirigismu a občan by byl ze zákona povinen darovat  jeho majetek obci/státu ?  To už snad je přitažené za vlasy. (To už zde psal jiný kolega z SVDS)- obce jsou řízeny metodicky z krajů a jde vesměs o byrokratický aparát, který o zákonitostech podnikání  nemá a ani nemůže mít často i potřebné informace. Podívejme se, jak "dobře" fungují např. podniky zřízené hlavním městem Praha. Kdyby nebyly dobře syceny z rozpočtu Magistrátu, tak by již neexistovaly. A to je černá díra. Krádeže a podvody jsou zde na denním pořádku.
 Jednoduše řečeno, pouze soukromé podnikatelské subjekty mají tu schopnost pružně a efektivně  reagovat na potřeby státu a stát je má podpořit a vytvořit jim pro tuto činnost podmínky.  Takže předat otěže sběru druhotných surovin obcím je dle mého skromného názoru pro stát a tedy pro nás všechny občany to nejhorší, co by mohlo nastat.
 Stát a tedy i obce jsou obecně  nejhoršími podnikateli. Tak tomu je na celém světě.
Viz náš dramaticky zadlužený státní rozpočet a viz zadlužené rozpočty drtivé většiny obcí.
 Pokud bychom my podnikatelské subjekty takto fungovali, již bychom tu nebyli. Ale stát, který nesplácí z dluhu ani korunu jistiny,  je tady stále a v pohodě.

Asi jsem se na Vysoké škole ekonomické špatně učil....

S pozdravem

Ing. Zdeněk Ráž  
Banner Baterie ČR, s.r.o.

zpět

komentářů: 0

 
 

© Web4ce s.r.o. 2015 | Provozováno na CMS E4E | Mapa webu

Vyhledat