Vyhledat

 

Evropa musí vytvářet efektivnější ekonomické pobídky pro kruhovou ekonomiku

15.11.2017 - Kategorie: Články z medií
autor: Petr Miller, přečteno: 247x

Omezení dovozu plastů do Číny vyvolává sílící nespokojenost s nastavením současných evropských ekonomických pobídek ke snižování, opětovnému použití a recyklaci plastových obalů v Evropě. 

Brusel, 10/11/17

Současné evropské ekonomické pobídky je třeba přehodnotit. 

Zatím jde o plastové obaly, které jsou největší aplikací plastů v Evropě, když se stanou odpadem, recykluje se pouze 40% plastových obalů, zatímco skládkování, spalování a lití stále představují nejběžnější využití.

Evropský systém rozšířené odpovědnosti výrobce (EPR), by měl iniciovat ekonomickou motivaci k výrobě výrobků a obalů, které lze opakovaně používat, nebo recyklovat, současný systém však takovou motivaci nevytváří. 

Odborné zdroje k tomuto problému uvádějí, že takovým příkladem nemotivačního systému je EPR (rozšířená odpovědnost výrobců). Konkrétně se argumentuje tím, že v rámci současného systému EPR jsou produkty určené pro recyklaci stejné jako ty, které jsou určeny pro skládkování a spalování a proto nesplňují hierarchii nakládáním s odpady, kde na prvním místě stojí prevence na druhém opětovné použití a na třetím místě recyklace. 

Mezi akce, které mohou přspět k vyší motivaci, patří zavedení jasnějších společných definic, týkajících se EPR, harmonizovanější přístupy v celé EU, spravedlivé hospodářské soutěže mezi systémy a větší transparentnost v oblasti výkonů a nákladů systémů.

Myslíme, že nejen plasty potřebují rychle přehodnotit.

 

zpět

 
 

© Web4ce s.r.o. 2015 | Provozováno na CMS E4E | Mapa webu

Vyhledat