Vyhledat

 

Zinek - favorit mezi kovy

20.12.2017 - Kategorie: Články z medií
autor: Petr Miller, přečteno: 358x

Největší hnací silou poptávky po zinku je Čína, která využívá téměř polovinu světové nabídky zinku. 

Po tisíce let nebyl zinek nikdy uznán jako samostatný prvek nebo kov. Spíše byl ceněn jako přísada při výrobě mosazi, což je slitina mědi a zinku. Mosazné objekty byly objeveny v roce 3000 před našim letopočtem v Babylonii a Asýrii.

Ve starobylém světě byla používaná mosaz k výrobě hudebních nástrojů pro své akustické vlastnosti. V moderním světě se používá mosaz pro výrobu ventilů, zámků a různých nástrojů a tvarovek. Mosaz je  odolná vůči korozi, zejména v mořské vodě, proto se používá při výrobě hodin a barometrů pro lodě.

Teprve v 13. až 15. století byl zinek uznán jako kov v Indii. V Evropě byl zinek objeven jako kov mnohem později, v 17. a 18. století. Ovšem jeho význam rychle roste a tak v roce 2017 zjišťujeme, že zinek se stal jednou z nejžhavějších, ne-li v současné době nejžhavější komoditou na trhu s kovy. 

 

Růst poptávky

Poptávka po zinku roste již několik let. Prognózy pro rok 2017 očekávaly, že se zvýší o 2,1 procenta nebo o 13,85 milionu tun.

Největší hnací silou poptávky po zinku je Čína, která spotřebuje téměř polovinu světové nabídky zinku. Příčinou je stavební boom, který potřebuje masivní množství zinku pro města, budovy, mosty, a vlakový systém, který se má napojit na  dopravní tepnu k Turecku. Zinek je základní složkou galvanizace oceli a železa, aby byly odolné vůči korozi a korozi.

Prudký nárůst automobilového trhu zvyšuje poptávku po základních kovech, jako je zinek, který se používá také ke galvanizaci oceli pro automobily. Poptávku po zinku zvyšuje v roce 2017 v Číně očekávaný nárůst prodeje automobilů o 5 procent - asi o 29,4 milionů vozidel.

Pokles zásob

Jak celosvětová poptávka po zinku narůstá, jeho nabídka klesá. Tento nedostatek je způsoben hlavně snížením produkce zinku velkých těžařů zinku, zejména ve společnosti Glencore. Čína, jeden z hlavních dodavatelů zinku, také snížila výrobu ve svých dolech.

V uplynulých letech došlo také k uzavření zinkových dolů, včetně Century v Austrálii a Lisheen v Irsku. 

Růst ceny

Dynamika mezi nabídkou zinku a poptávkou nečekaně vedla k hromadění zinku na trhu s drahými kovy. Zinek je v současné době nejlepším výběrem mezi komoditami. Očekávalo se, že jeho cena vzroste z průměru 2 085 USD za tunu v roce 2016 na průměrnou hodnotu 2 590 USD za tunu v roce 2017. Ovšem skutečnost je taková, že v roce 2017, poprvé za přibližně deset let, cena zinku pokořila hranici 3000 USD za tunu. 

Obecně platí, že různé prognózy pro zinek se presentují ve střednědobém a dlouhodobém vývoji až do roku 2025 a odvíjejí se zejména z prognóz čínského stavebního boomu, který se odhaduje na cca 15 let a s ním ruku v ruce půjde i poptávka po zinku. 

Zdroj: Metalface 20.12.2017

zpět

 
 

© Web4ce s.r.o. 2015 | Provozováno na CMS E4E | Mapa webu

Vyhledat