Vyhledat

 

Lze vyrobit zlato?

21.2.2018 - Kategorie: Články z medií
autor: Petr Miller, přečteno: 897x

Bakterie převádějí těžké kovy na zlato

Kitco News ) - Zatímco alchymie může držet tajemství, jak vyrobit zlato nebo elixír nesmrtelnosti, skupina vědců objevila kouzlo skutečného života - malé bakterie, které dokážou převést toxické těžké kovy na zlaté nugety.

Tento fenomén byl poprvé pozorován v roce 2009, kdy vědci dokázali, že bakterie Cupriavidus metallidurans, která se nachází v půdě plné těžkých kovů, mohou trávit toxické sloučeniny a produkovat mikroskopické zlaté nugety jako vedlejší produkt.

Obvykle se těžké kovy a živé organismy nesmí mísit, ale Cupriavidus metallidurans je schopen interagovat s měděnými a zlatými prvky na toxické úrovni, podle vědců tím, že se nejprve vstřebává a pak je přemění do nejednotných forem.

Vědci uvedli, že bakterie používají enzymy nazvané CopA, které kryjí sloučeniny zlata a mědi do svých pevných forem, které je bezpečné drží a dokonce tráví.

"To zajišťuje, že do buněčného interiéru vstupuje méně sloučenin mědi a zlata. Bakterie jsou otráveny méně a enzym, který vylučuje měď, může se zbavit přebytečné mědi neomezeně. Dalším důsledkem je, že sloučeniny zlata, které se těžko absorbují, transformují ve vnější části buňky na neškodné zlaté nugety jen o rozměru několik nanometrů, "uvedl profesor Dietrich H. Nies, mikrobiolog z Univerzity Martina Luthera Halle-Wittenberg (MLU) .

 

Průmyslové využití je zatím v nedohlednu. "Vyrobené" zlaté nugety  jsou jen ve velikosti  mikrometru.

 

Zdroj: Metalface

zpět

 
 

© Web4ce s.r.o. 2015 | Provozováno na CMS E4E | Mapa webu

Vyhledat