Vyhledat

 

Čínská vláda dokončuje zákaz dovozu šrotu

5.7.2018 - Kategorie: Články z medií
autor: Petr Miller, přečteno: 868x

Recyklátoři šrotu celého světa se pokoušejí zjistit, co sleduje Čínská státní rada, když tvrdí, že chce do konce roku 2020 "trvale dovážet pevný odpad".

 

Zprávy naznačují, že státní rada státu může upřednostňovat celkový zákaz dovozu šrotu do roku 2021.

Média začala v pondělí 25. června hlásit, že politika čínského státu ve směrnicích, vydaných v předcházejícím dni, které byly určena jako plán pro boj proti znečištění, zahrnovaly i pojem úplného zákazu dovozu šrotu.

Tyto směrnice, jak uvádí Beijing Daily, jsou navrženy tak, aby místní a provinční vlády byly odpovědné Pekingu v jeho úsilí "zlepšit celkovou kvalitu životního prostředí a zajistit výrazné snížení emisí znečišťujících látek do roku 2020".

Mnoho aspektů směrnic se týká měření a reportování kvality ovzduší a vody, ale článek China Daily také obsahuje odkaz na "zákaz dovozu pevného odpadu v dobrém stavu do konce roku 2020, aby se zabránilo dalšímu znečištění půdy".

V uplynulých 18 měsících zavedla čínská vláda řadu omezení buď na některé druhy odpadu nebo zavedením úrovní znečišťujících látek, které zvyšují náročnost inspekcí.

Série kroků naznačuje zásadní změnu politiky v národě, který po dlouhou část tohoto století vedl svět při nákupu dováženého šrotu. Podle statistik shromážděných ve Washingtonu Institutem of Recycling Industries Scrap (ISRI), Čína vedla ve světě v roce 2016 tím, že dovezla asi 28,5 milionu metrických tun šrotu papíru a více než 3,3 milionu metrických tun měděného šrotu. V témže roce Čína dovezla z USA pouze 775 000 metrických tun plastového odpadu.

Očekává se, že všechny tyto údaje budou v roce 2018 dramaticky sníženy a zavedení úplného zákazu do začátku roku 2021 by znamenalo monumentální posun na globálních sekundárních komoditních trzích.

Výkonný ředitel společnosti se sídlem v Číně, která společnost Recycling Today kontaktovala, naznačil, že se firma již chystá provozovat svou továrnu v Číně jako domácí "uzavřenou smyčku" do roku 2020, která roztaví pouze domácí šrot. Jakákoli kapacita tavby, která bude z globálního trhu šrotu, uvedl výkonný představitel, bude muset být umístěna mimo hranice Číny.

Zdroj: Recycling today, Brian Taylor 25.6.2018

zpět

 
 

© Web4ce s.r.o. 2015 | Provozováno na CMS E4E | Mapa webu

Vyhledat