Vyhledat

 

Ekodesign

8.3.2017 - Kategorie: EU - legislativa
autor: Petr Miller, přečteno: 170x

Z dnešní korespondence s EuRIC - Mélissa Zill

Přílohu tvoří 6 dokumentů v anglickém jazyce (Stručný obsah v češtině naleznete níže)

Zdravím, kolegové a přeposílám info z EuRIC.

Jedná se o ekodesign pro vybrané druhy výrobků. Tato problematika byla již dřivé diskutována. Jedná se, aby výrobky měly design, který nebude bránit nebo ztěžovat recyklaci, nebo snižovat výtěžnost surovinových zdrojů. Nemyslím, že by se to významně týkalo naší podnikatelské činnosti, nicméně je to info, kterou je třeba vzít na vědomí.

První příloha se týká displejů.

Druhá příloha se týká  PŘÍLOHY k Nařízení Komise (EU) č ... / ..

Kterou se provádí směrnice 2009/125 Evropského parlamentu a Rady / ES, pokud jde o požadavky na ekodesign elektronických displejů,

kterým se zrušuje nařízení (ES) č 642/2009, pokud jde o požadavky na ekodesign televizních přijímačů

a kterým se mění nařízení (ES) č 1275/2008, pokud jde o požadavky na pohotovostní režimy a ve vypnutém stavu spotřeby elektrické energie elektrických a elektronických zařízení domácností a kanceláří a nařízení (EU) č 617/2013, pokud jde o požadavky na počítače a počítačové servery

Třetí příloha se týká Pozice na eko-design pro displeje: kde dominují požadavky na účinnost zdrojů

/! Budou zveřejněny

Euric vítá začlenění materiálových požadavků na účinnost do návrhu nařízení na požadavky na ekodesign pro servery a ukládání dat výrobků (růst Lot 9), zejména požadavky na zajištění snadné demontáže / demontáž a poskytnout informace o důležitých surovin.

Čtvrtá příloha je PRACOVNÍ doklad pro konzultační fórum pro Potenciální požadavky na ekodesign pro servery a ukládání dat produktů

Pátá příloha je Kontext - Písemné stanovisko k požadavkům na ekodesign pro servery a produkty pro ukládání dat

Šestá příloha je informace o Konzultačním fóru o ekodesignu serverů a produktů pro ukládání dat včetně presence účastníků. Konzultační fórum se konalo v Evropské komisi v pátek, 17.února 2017.

Zde je překlad doprovodného textu.

Euric aktivně podporuje iniciativy Evropské komise pro rozšíření požadavků na ekodesign na aspekty materiálové účinnosti usnadňující demontáž a recyklaci výrobků, když dosáhnou konce fáze životnosti.

Nařízení o požadavcích na ekodesign pro čtyři kategorie výrobků (displeje, servery / produkty pro ukládání dat, osobní počítače, pračky a myčky nádobí) jsou v současné době revidovány a nástrojem k podpoře zahrnutí požadavků na ekodesign pro snadnou demontáž a recyklaci.

Produkty, pro které musí být přijata opatření ihned, jsou elektronické informační panely a servery a výrobky datových úložišť.

1- elektronické informační panely

Kontext: Zde proces je nejpokročilejší. Období veřejné konzultace je u konce, a návrhy Komise o požadavcích na účinnost byly těžce kritizovány zpracovatelským průmyslem. Předpokládá se, že úroveň ambicí požadavků na ekodesign v této kategorii bude formovat úroveň ambicí požadavků pro ostatní produkty. Je proto velmi důležité, aby podpořily návrhy předložené Komisí (viz návrh nařízení v příloze).

Akce: Euric Sekretariát vypracoval písemné stanovisko (přiložené), které podporuje návrhy předložené Komisí, na základě předchozích zpětných vazeb přijatých od uživatelů působících v recyklaci OEEZ, včetně elektronických displejů.

Vzhledem k velmi krátké době (je nutné reagovat dříve, než institucionální arbitráž), tento dokument bude zaslán zítra 08. 3. 2017 výběru zástupců v Evropské komisi

2 - Servery a výrobky pro ukládání dat

Kontext: Ohledně tohoto návrhu nařízení (v příloze), je ještě čas, aby přispěly k veřejné konzultaci (zahájení v pátek 17. března). Euric Sekretariát měl možnost sdílet názory recyklačních zařízení během Konzultačního fóra zainteresovaných stran, které se konalo dne 17. února. Akce z naší strany, k podpoře návrhů předložených Komisí, má zásadní význam pro toto nařízení zejména proto, že zpracovatelský průmysl navrhuje odlišné znění, které nebrání lepení nebo svařování součástí.

Akce: Euric Sekretariát vypracoval písemné stanovisko (přiložené), které podporuje návrhy předložené Komisí. Zde je také připojena zpráva konzultačního fóra s poznámkou vysvětlující kontext a učiněná rozhodnutí v písemném stanovisku.

Žádáme o vaše názory na poziční dokument do pondělí 13. března End of Business, tak, aby byly schopny včas přispět k veřejné konzultaci.

Předem děkuji za váš názor, a neváhejte mě kontaktovat pro více podrobností / potřebných informací.

S pozdravem,

Mélissa Zill

From: Mélissa Zill [mailto:mzill@euric-aisbl.eu]

Sent: Tuesday, March 7, 2017 4:20 PM
Cc: Peter CECH <pcech@euric-aisbl.eu>
Subject: For action: Ecodesign - Feedback on position papers - Displays and servers/data storage products

zpět

 
 

© Web4ce s.r.o. 2015 | Provozováno na CMS E4E | Mapa webu

Vyhledat