Vyhledat

 

Čína prosazuje omezení šrotu

28.11.2018 - Kategorie: Články z medií
autor: Petr Miller, přečteno: 1314x

Národní vládní agentury Číny uvolňují seznam položek zakázaných od 31. prosince 2018.

Čínská vláda vydala aktualizovaný seznam více než 30 materiálů šrotů, jejichž dovoz bude zakázán od 31. prosince 2018. Deklaraci údajně učinilo společně několik vládních agentur z Číny.

Podle online článku z 19. listopadu čínská tisková agentura Xinhua, zveřejnila „oficiální dokument“, kde se uvádí 32 druhů odpadních materiálů nebo použitých předmětů, jejichž dovoz bude zakázán na konci roku 2018. Tento dokument byl vydán čínským Ministerstvem ekologie a životního prostředí (MEE), Ministerstvem obchodu, Národní rozvojovou a reformní komisí a Celní správou cel (GACC) .

Položky nově přidané do seznamu podle Xinhua zahrnují šrot z nerezavějící oceli, šrot z titanu, dřevěný šrot, stejně jako použitý hardware, lodě a auto díly. Úplné zákazy, kombinované se specifikacemi kvality, které lze obtížně dosáhnout, snížily objem šrotů, dodávaných od recyklátorů z jiných zemí do Číny.

Čínská vláda a státní sdělovací prostředky, jako je například Xinhua, pokládají omezení jako environmentální opatření. "Některé společnosti nelegálně přivádí zahraniční odpad do země za účelem zisku, což představuje hrozbu pro životní prostředí a veřejné zdraví," uvádí Xinhua a dodává: "Vzhledem ke zvyšujícímu povědomí veřejnosti a čínskému úsilí o rozvoj ekologického rozvoje se vláda v loňském roce rozhodla postupně ukončit a zastavit tento dovoz do konce roku 2019, s výjimkou těch, které obsahují zdroje, které nelze nahradit. "

Závěrečná klauze v předchozí větě poskytuje střelivo kritikům, kteří považují tuto politiku spíše za ochranářské obchodní opatření než za problém životního prostředí.

Na začátku letošního roku vydal obchodní zástupce Spojených států amerických (USTR), zprávu o 160 stranách, kterou  vyjádřil četné obavy z obchodních politik Číny, přičemž mezi mnoha zmíněnými sektory byly materiály šrotu.

Na svých webových stránkách informuje „Washington Institute for Recycling Industries“ (ISRI), že "podporuje úsilí čínské vlády o ochranu životního prostředí". Na stejné webové stránce obchodní politiky uvádí obchodní skupina: "Dne 1. března 2018, čínská vláda zavedla přísnější technické normy pro dovoz šrotu, což umožňuje dovoz pouze zásilek, které splňují velmi přísné prahové hodnoty povolených kontaminantů. Bohužel existující technologie splňují tyto cíle pouze jako výzvu pro většinu komodit. Prostřednictvím těchto politik a dodatečných opatření čínská vláda omezuje volný a spravedlivý obchod se šrotovými surovinami do Číny. "

Na trhu papíru, na konferenci o recyklaci papírů a plastů počátkem listopadu 2018,  přednášející konstatovali, že zatímco tato opatření byla obtížná pro recyklační firmy po celém světě, pro kupující zákazníky se sídlem v Číně prokazovali ještě více zmatení.

Francisco Donoso, ALBA, poznamenal: "Kvalita není problém [pro recyklátory]; ukázali jsme, že se dokážeme přizpůsobit". 

Zdroj: Recycling Today

zpět

 

EuRIC
EFR
EFR
 
 

© Web4ce s.r.o. 2015 | Provozováno na CMS E4E | Mapa webu

Vyhledat